momma med bakpära!

migrän.
all day and night.

varit på styrelsemöte ikväll.
lite information om fönsterbyten osv.
ser fram i mot det väldigt mkt!

sitter just nu hos mormor, eftersom min dator har krashat igen... inte ovanligt.
jag har en inlämning i kväll, därför var jag tvungen att gå hit eller till G.
och då tänkte jag att jag inte träffat momma på ett tag, så =)
när jag kom hit bjöd hon på bak potatis och krabbröra, gott!

inlämningen jag har även helt klar, men måste renskrivas på dator.
lite konstigt anser jag, pga ämnet. ajja.. det är ju ett g-kriterie. så att, a.

nerru, nu ska jag försöka få tag i madde.. men det är så in i h*lvete svårt, kommer f*n inte lyckas.

just ja, student mössan kom idag! yeah.

hm garden collection!



yes, jag fick tag i en!
kanske inte direkt min stil, men jag älskar färgerna!

bikini

http://nelly.com/designyourbikini/?bikiniuser=yIGdEhHmui8MNzb76GqgcKnx#bikiniGallery

rösta!

v12

ojoj... så himla länge sedan jag blogga.
saknar det vafan.

har haft så mkt med skolan, så jag har inprincip bara kommit hem och gått och lakt mig och upp igen.
men nu är det över. tacka gud för det.
men slut resultatet blev super!
så himla nöjd, eller vissa saker finns det ju som jag skulle kunna gjort bättre men men ;)
nu ska vi vara glada =D=D=D

åhh.. äntligen kommit igång med träningen igen, så himla skönt!
nu ikväll blev det iallafall ca 2h på gymmet <3

har ett dilemma, förra månaden jobbar jag typ inget.
därav får jag typ ingen lön, eller jo den räcker till hyran.
resten av räkningarna får jag betala med sparpengar. less.
och nu kommer dilemmat, hade så himla gärna gått på spa imorgon med fia&jazz men att göra av med pengar som jag igentligen "inte" har känns lite dumt..
men det finns en risk till att jag kommer spendera dom ändå.. hm. less.
och inte har jag jobbat nå mkt den här månaden heller..
hoppas jag får stipendiet, längtar..

carrå, var till mig på skolan i onsdags också! så himla roligt att se dig girl, även fast vi inte direkt hann prata igen, pga allt mitt arbete på siden klänningen..
men jag hann se dig pröva din klänning, och fundera på ändringarna ;) hoppas du kommer bli nöjd bara ;) ihih!

såg arn igår kväll också, himla bra filmer!
trodde arn bara handlade om inbördeskrig här i svergie, men det Heliga landet, danmark och norge var ju också med. lite roligt faktiskt, men inte att jag inte fatta ett skvatt av arabiskan, bara allah. dum svensk man e. haha..

en rolig sak jag måste berätta, jag och lollo körde burken idag på skolan. haha!
så jävla roligt, länge sedan jag gjorde det!
haha, så jävla roligt var det när jag slog så jävla hårt och blödde inte när jag kollade, hädde ner handen och 30 sekunder senare tog jag upp den och det bara rann blod! helt sjukt! och då vare bara till att sätta förband! kaisa, gumman tog bort burken och gjorde slut på det roliga...

nu ska jag sova, spa imorgon eller inte, det får vi se! nattinatti!

kvinnan som öppnade mig för islam

ifredags hade jag en inlämnings uppgift till religionen. valde att pröva på att använda burka, och därefter skriva om det. så här så det ut..


Kvinnan som öppnade mig för islam. 

Ja, jag hade fördomar om muslimer.
Män som slår sin fruar.
Hedersmord.
Kvinnor som lever inlåsta.
Tvingas bär stora, långa kläder med slöja.
Får inte prata eller titta på någon.
Tvingas vara hemmafru.
Tvingas "tjäna" sin man.
Gifta sig med en släkting.
Jag tänkte det värsta.

För ca 3 år sedan träffade jag en ung kvinnlig muslim.
Ska jag vara ärlig, första gången hon berättade att hon var muslim, såg jag ner på hennes religion. Igentligen henne som person, eftersom hon var muslim.

Men med tiden som jag lärde känna henne blev jag intresserad av henne religion. Jag fick en insikt i henne liv, hennes sätt att leva. Och jag insåg att det fanns mycket att lära sig utav.
Hon fick mig även att pröva använda slöja, eller som nu jag gjorde, jag tog på mig en burka.

Hon och jag gick ner på stan en dag. När hon fråga, så hade jag inga tvivel, lixom hur svårt kan det vara att bära en slöja/burka? Men när vi skulle gå ut igenom dom dörrarna kände jag en rädsla. En osäkerhet, som jag aldrig känt förut.

Väl nere på stan så fick vi inte så många reaktioner som jag trodde vi skulle få, eller rättare sakt jag. Eftersom jag hade burka, och vad jag vet är det inte så många i Sundsvall som har det. Det var mest yngre tjejer som kollade snett på oss. Inge roligt det heller, men jag hade förberett mig på det värsta.

Vi gick in på Ohlsson’s tyger, och som jag och Sofia hade kommit överrens var att jag inte skulle prata. Så jag gjorde inte det heller. Jag skulle köpa tyg, tur var att Sofia visste hur mycket så hon sa det till expediten men när jag skulle betala tyckte jag faktiskt hon betedde sig lite underligt. Lixom som att 'vet du verkligen hur en kort maskin fungerar, eller har du verkligen pengar?' Och när hon skulle fråga 'om det var bra så', så kollade hon först på mig, och jag nickade och sedan Sofia, som om hon ville ha en bekräftelse ifrån "hon som talar".

Vi hade även bestämt oss för att kolla hur butiken Vision reagera på muslimska kvinnor. På väg igenom In-gallerian så sitter det några killar i en trappa och när vi går förbi så hör jag dom säga, "Vi är i Sverige, ta av er den där för fan!". Min reaktion blev tystnad. Det slog, hårt. Jag har ju verkligen aldrig blivit bemött på det sättet. En ny upplevelse, negativ och positiv.

Inne på Vision möttes vi av en expedit som ignorera oss, en som förföljde oss och en som välkommande oss med öppna armar. Och av henne kändes det som jag inte hade en burka på mig.

Killarna som sa så där, hade jag lust att bara slå till! Inte fan beter man sig så! Hade bara lust att sätt dom på plats genom att ta av mig burkan och säga åt dom att jag hade på mig den för att se hur folk reagera. Och verkligen sätta dom på plats!

Jag tänker lixom lite grann själv hur jag reagera när jag ser någon med slöja eller burka. När jag ser någon med slöja blir jag inte "förvånad" eller vad jag ska säga. Jag blir mest upprymd och glad för att dom vågar. Och för att dom som jag sett bära slöja, är otroligt vackra i dom och sjalarna är väldigt fina. Det är verkligen inga förtrycka kvinnor anser jag.

Jag kände mig rätt så utsatt när jag bar burkan. Men ändå rätt skyddad av omvärlden, eftersom vad alla såg av mig var bara ögonen.

Om jag tänker efter så skulle jag inte ha något i mot att ta på mig en burka/slöja. Men om jag skulle göra det, skulle jag göra det av rätt skäl. Inte för att göra någon glad eller inte heller ifall någon skulle tvinga mig. Det ska ju vara en befrielse att ta på sig den. Inget annat.

Jag tycker att kvinnor som bär slöja/burka har mod. För det krävs verkligen mod, eller i alla fall för mig skulle det göra det. För det finns fortfarande så många hatiska människor här i världen som är i mot islam. Där av modet.

Människor skulle verkligen få lära sig mer om islam här i världen så dom kan få en förståelse. För jag tro det handlar om att dom har för lite lärdom om religionen, därför tar dom avstånd ifrån den. Väldigt synd tycker jag, eftersom jag anser att jag har fått så många fler tankesätt.

Men det känns som att jag kan relatera till varför kvinnor väljer att bära slöja/burka. Och det var det jag vill få ut av denna uppgift.

När jag och Sofia läste Koranen tog jag åt mig av vissa saker som;

Enligt islam bör kvinnan vara oskuld vid första giftermålet.
(Män ser kvinnor som skattkistor, som inte ska öppnas försen kistan är deras egen.)
En kvinna ska klä sig anständigt, alltså förlänga sin klädsel och täcka barmen.
(Kvinnan ska tillfredställa sin man, ingen annan.)
En kvinnan ska vara allmänbildad, för att anses som en respektabel kvinna.
(Kvinnan ska kunna tala för sig och kunna tänka själv.)

Igentligen är det ju fint att en man anser kvinnan vara en respektabel skatt.
Att vänta med att älska med någon man ska dela sitt liv med. Det är en gåva.
Jag kan även förstå att Koranen inte tycker att en kvinna ska klä sig allt för utmanande. För det tycker inte jag heller en kvinna ska göra. Visst tycker jag att en kvinna kan få visa sina former, men med måtta. Om dom vill.
Klart att en kvinna ska kunna svara för sig. Ingen tvekan.
Men såklart finns det saker jag inte relatera till.
Koranen ska ju tolkas, men jag anser att vissa tolkar den lite fel..
I Koranen står det även att mannen ska tillrätta visa kvinnan med handen. Och där tro jag att det är många som tolkar fel. Tyvärr.
Vissa tolkar nog att man ska slå sin kvinna för att visa att dom gjort fel. Men jag tolkar Koranen som att mannen ska visa med sin hand vilken riktning kvinna ska gå för att inte välja fel väg.

När jag träffade Sofia blev jag mer och mer intresserad av islam, så frågade jag Sofia saker nästan varje dag. Varför hon gör så eller säger så. Bara för att jag skulle kunna förstå mig på både henne som person och som muslim.
Jag är så pass intresserad så jag skulle kunna tänka mig testa ett praktiserande liv som muslim. Lära mig arabiska, både skrift och tal. Lära mig alla böner. Det skulle ju bli som en helt ny värld för mig. Återfödelse, nästan.

Idag anser jag henne vara en av mina mest lojala vänner. Hon har lärt mig mycket om hennes religion, men inte bara det. Hon har gjort mig till en mycket bättre människa. Hon har bl.a. fått mig att öppna mig för andra religioner, se världen och saker ifrån ett nytt perspektiv. Hon fick mig att förstå varför man bär slöja.

Så ja, för ca 3 år sedan hade jag fördomar för jag hade för lite kunskap om islam.
Men nu tycker jag att jag har bra kunskaper om hur en praktiserande muslimskvinnas vardagsliv ser ut. Och det är tack vare min käraste vän, Sofia.


what's up?!

 mönster delar till siden sömnaden!
 skisser hur klänningen ska se ut!
 veckan's bästa köp!
 jaha, då har man blivit stammis och får vip rabatt!

finland 10-11/3 2010


first day off spring!

inget bloggande pga, en sugande dator och ett sugande internet!

har siden sömnad på skolan, och det tar på kroppen.. 08.30-16.30 varje dag..
jag som älskar att sova! plus att jag e sjuk!
idag gjorde jag och sofia vårat religionsarbete, ut på stan med slöja/burka.
det var en upplevelse som jag fan inte glömmer.. trodde det skulle bli mer uppståndelse bland folk, men bara ifrån vissa. och vissa saker som sades bakom våra ryggar, fy fan skulle ha smält till er om jag fick.. hehe
annars har vi det faktiskt mkt trevligt på skolan just nu, det är bara vi treor och en lärare i sysalen.
det ultimata hade varit om vi alla fick sova över där, så skönt!
nerru, nu ska jag återgå till mitt entourage tittandes, började om med alla avsnitt i helgen, så det måste avslutas, snarast!
hare gött!
yeh, glömt att lägga upp bilderna sedan finlandia, återkommer med dom nått senare!


jävla skit melodifestivalen

melodifestivalen, vilken skit.
första gången i mitt liv typ jag ska rösta på någon, då kommer jag fan inte fram!
jag blir vansinnig!
salem al fakir var vinnaren, är!
tänk om alla skulle ha kommit fram och rösta, så kanske det hade varit salem som hade vunnit.
men hur i hela friden ska vi få reda på det nu?!
jag ska säga det, jag kommer fan aldrig, aldrig rösta igen på melodifestivalen!
jag är vansinnig! som vanligt.......

jag tro fan inte anna kommer klara det så bra i oslo..
tänk om salem hade fått åt dit, då hade vi vunnit vafan.

nu ska jag dränka mig i tårar och lyssna på salem.
hej!

thanks for a great tripp!

jag får tacka flickens för en underbar resa!
mycket trevligt sällskap!
"jag går rak på sak, jag har kondomer!"
"har inte jag sett dig här förut? du åker ofta va?"
hahhaha.. lamt!
fantastico!


jaru, har inprincip legat i sängen sedan jag kom hem.
gått och blivit sjuk. ont i halsen somfan..
var på middag i går med g&u&e, trevligt!
neru, nu ska jag hitta åt någon film att se!
melodifestivalen ikväll!


glow in the dark

måndag: jobb
tisdag: tandläkaren, VILA, handla, packa, bada
onsdag: herrå





jag låser denna dörr bakom mig.
jag tänder inte en lampa.
jag drar för perssienerna.
i mörkret lever jag.
mörkret, är jag.
där kan jag vara mig själv.


jag räds inte dig.
av sveket du gav, ger mig styrka och kraft.
kraft att hålla modet i liv.
stora ord ifrån en stor kvinna.

girls night out



great night!

snart lov..

lördag - sov hela dan, jobbade natten.
söndag - sov hela dan, jobbar natten.

inatt ska jag nog försöka hinna se luft slottet som sprängdes och 2012 om de hinns med.
imorgon börja jag jobba igen kl 13 och kommer väl hem vid 22 något, sedan har har jag lov =)
på onsdag far ja till finland med vänner <3 så himla roligt!

den fria viljan

filmen, den fria viljan.
den handlar om theo som är våldtäkts man, att han får leva med det hela livet och hur det är att kämpa för att inte falla tillbaka.
han träffar sedan nettie, som han för bakom ljuset.
theo faller tillbaka till gammal vana, även fast han har starka känslor för nettie.
han berättar då för nettie att han är våldtäkts man, och att han fallit tillbaka. han vill alltså inte ha nettie mer.
nettie, kan inte acceptera detta så hon söker upp hans förflutna, och får reda på hur offren känner sig.
nettie, bestämmer sig då för att hon vill kämpa med theo för kärleken.
men vägen dit..


lim att laga med?

ibland är lim bra.
med lim kan man laga något som är sprucket, och hoppas det håller.
man kan inte återställa det till helt, helt. men laga så det håller någolunda.


yeah


friluftsdag på sidsjön.

cruella deville och 101 dalmatiner, det var vi det!
pulka racet gick inte riktigt som tänkt, men bra ändå valpar.
snöskulpturen, gick väl inte så himla bra den heller, men bra ändå valpar.
vi hade det iallafall rätt roligt, om inte till våra kläder iallafall ;) och måånga andra..


RSS 2.0